Tiparul offset este cea mai comuna modalitate de a tipari materiale publicitare, carti, brosuri, cataloage, albume, carti, mape de prezentare, pliante in tipografia offset.
In tipografie offset se foloseste tiparul offset care utilizeaza o tehnologie de imprimare cu ajutorul unor masini de tipar numite si masini plane intrucat hartia folosita este plana si nu in rola ca in cazul masinilor rotative de tipar sau in cazul masinilor hibrid cu alimentare din bobina.
Masinile de tipar offset folosesc placi din aluminiu care sunt inscriptionate laser, computer to plate, cu informatia necesara care urmeaza a fi tiparita. Acest proces de scriere a placilor de aluminiu a luat locul procesului vechi de zetarie care presupunea adunarea literelor si formelor de plumb.
Procesul de tipar offset apare atunci cand cerneala adera la zona cu informatia inscriptionata de pe placa de aluminiu care are proprietati hidrofobe (nu se combina cu apa) si oleofile (retine uleiul si lacul cernelii de tipar). Partea care nu este inscriptionata a placii de tipar offset si care trebuie sa ramana curata, fara tipar, are proprietati oleofobe (respinge uleiul si lacul din cerneala de tipar).
Valurile de tipar ale masinilor offset sunt unse cu cerneala tipografica in partea de sus iar in partea de jos cu apa si alcool izopropilic. Astfel partea de placa care trebuie sa primeasca cerneala tipografica o va primi de la valurile de cerneala iar partea de placa tipografica care nu trebuie sa tina cerneala va fi spalata de valuri de apa cu alcool izopropilic.
Mai departe aceasta cerneala este predata pe un cilindru metalic imbracat cu o “camasa de cauciuc” numit si cilindru “de cauciuc”. Cu ajutorul unui alt cilindru, cilindru de presiune, care se gaseste de regula sub cilindrul “de cauciuc” cerneala depusa pe cilindrul de cauciuc tipografic se imprima pe coala de hartie cu ajutorul presiunii. Coala de hartie care se deplaseaza prin masina cu ajutorul unor clape, trece printre cilindru de presiune si cilindru de cauciuc al masinii de tipar offset si astfel cerneala se depune pe coala de tipar. Presiunea cilindrilor masinii de tipar offset se regleaza automat sau manual in functie de grosime hartiei pe care se tipareste.
Cerneala folosita in tipografie are un o consistenta vascoasa, asemanatoarea cu mierea si este realizata din pigmenti de plante amestecati cu lacuri speciale de tipografie. Aceste lucru face ca tipografia si procesul de tipar offset sa fie mult mai ecologic decat in trecut cand se foloseau literele, formele si turnatoria de plumb.
Astfel hartia trece prin toate cele 4 grupuri de cernela CMYK (Cyan Magenta Yellow Black) sau mai multe in functie de masina de tipar si prin suprapunerea culorile de policromie CMYK apare imaginea si grafica tiparita.